Tatlı Bela Grub Rescue Hatası ve Hızlı Çözümü

Geçtiğimiz günlerden birin de müşterilerim kendi başına bir iş yapmak istemiş. Linux bilmediği için internet’ten kurcalayıp bulduklarını yaparak işini çözmeye çalışmış. Telefonum uzun uzun çalınca durumun farkına vardım.

Yıllardır *nix işletim sistemi yöneten biriyim. Kişisel bilgisayarımda MacOS ve Windows kullandığım içinde sanal dışında evde hiç *nix sistem kullanmıyorum.(İsteseniz de istemeseniz de Windows’a mahkumsunuz. Burasıda ayrı bir muamma) En son kişisel bilgisayarımda *nix bir sistem kullandığımda sene 2011 falandı. O zamanlar bile hiç grup rescue hatası ile karşılaşmazken müşteri 1 gün içerisinde daha yeni ayarlanmış sistemde bu hata ile sizi buluşturabiliyor.(Sorun değil çözeriz tabii de insan hayret ediyor işte)

Pin

Derdimiz ise sistemin dosya sistemini tanımıyor olması. Çözümü bir kaç adımda halledebiliriz.

unknown filesystem
grub rescue>

Şimdi burada tüm *nix komutlarının çalışmadığını biliyorsunuz. Biz şimdi ls komutumu ile diskleri gezeceğiz. Bundan önce ls komutu verip lütfen mevcut disklere bakın.

grub-rescue> ls (hd0,msdos1)
(hd0,msdos1): Filesystem is unknown.
grub-rescue> ls (gd0)
(gd0): Filesystem is unknown.
grub-rescue> ls (gpt3)
(gpt3): Filesystem is unknown.
grub-rescue> ls (gpt2)
(gpt2): Filesystem is unknown.
grub-rescue> ls (gpt1)
(gpt1): Filesystem is unknown.
grub-rescue> ls (gpt0)
(gpt0): Filesystem is unknown.
grub-rescue> ls (hd1)
(hd1): Filesystem is ext4.

Utanmasa biraz daha disk partitionu olacakmıştı ama neyse (Bozmak adına kullandığım makineye ubuntu kurup bir güzel dosya sisteminin içine ettim.) Şimdi gelelim en civcivli kısma burada aha kardeşim senin boot olacağın yer buradan sistemi aç diyeceğiz.

grub-rescue> set root=(hd1)
grub-rescue> set prefix=(hd1)/boot/grub
grub-rescue> insmod normal
grub-rescue> normal

Şu son normal komutunu verdikten sonra sistem boot olması gerekiyor. Gelmezse işlemleri değiştiririz. Ama sistemi boot edip normal olarak gruba erişip sistemi görebildim.

Gelmeseydi ne olacaktı diyenler ls /boot komutunu verecektiniz. Boot içinde kernel ve buna bağlı vmlinuz dosyaları olduğunu görecektiniz. Yapacaklarınız ise şunlar olacaktır.

grub rescue> linux /boot/vmlinuz-4.9.0-7-amd64 root=/dev/sda1
grub rescue> initrd /boot/initrd.img-4.9.0-7-amd64.img
grub rescue> boot

Bu işlemden sonra veri kaybı olmadan sisteme döneceksiniz. Eğer olmazsa yapacak bir şey yok. Haaa unutmadan sistemi yeniden başlattığınızda yukarıdaki o güzelim hataya geri döneceksiniz. Bu yüzden aşağıdakileri yapmayı unutmayın.

update-grub
grub-install /dev/sda

Hayırlı ve uğurlu olsun grub rescue ile nasıl mücadele edeceğinizi öğrenmiş oldunuz. Tabii bu yaptıklarımız açılış diski sda üzerinde ise çalışacaktır. Farklı alanda bulunuyorsa işlemleri ona göre şekillendireceğimizi unutmayın.


Grub
Grub Troubleshooting

Sistem Uzmanı, Linux Hacısı, El-Kernel

“Tatlı Bela Grub Rescue Hatası ve Hızlı Çözümü” üzerine 11 yorum

  1. Aman Allahım şükürler olsun. Hiç umudum kalmamıştı tek çare format diye düşünüyordum. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. Evet çok yardı ! Ben Ubuntu 18.04.1 kullanıyorum. Ayni disk uzerinde virtualbox var ve oradan da windows 7 , Ubuntu server ve Ubuntu 18.04 .1 lts vardı. Bir de ana Ubuntuda daha iki farklı user olarak kullanıcılar kullanıyorum. Bunları deneme amaçlı Golang dilinde örnekler için kullanıyordum.
    Bazı işletim sistemlerini sildikten sonra bu duruma düştüm- sisteme girememek – ve kahroldum.
    Sizin makaleyi okudum ve şimdilik her şey yolunda.
    Tekrar çok teşekkürler
    Rıdvan Sönmez

    Yanıtla
  3. a banada olmuştu hemde nixos yüklerken ama ben windows ta zaten btrfs okuyucu indirdim diye root’u btrfs yaptım diye olmuştu tabii ben fedora dan geldiğim için boot’u root’a koymaz sanıyodum ama işte neyse sonra hallettik

    Yanıtla

Yorum yapın