Networkümüzün en sıkıntılı durumlarından biri olan Bufferbloat’ı 2017 yılında elimden geldiğince anlatmıştım, konu ile ilgili önerilen çözüm yöntemlerini de belirtmiştim. Bugün işte bu yöntemlerden birini uygulayacağız. Hatırı sayılır bir şekilde iyileşme sağlayacağımızdan emin olabilirsiniz.
Yapılandırmamızı yapmadan önceki ilk testimizde networkümüzün durumunu şöyle göstereyim ki farkı görelim.
Benim elimdeki router bildiğiniz gibi MikroTik RB750Gr3 bunun üzerinde donanımsal olarak kuyruklama var gibi gözükebilir. Yani aslında kuyruk aktif bile değil. Mikrotikte birden fazla kuyruk yönetim şekli bulunuyor, download ve/veya upload için ayrı ayrı tip belirleyebilirsiniz.
Ayarlayabileceğiniz kuyruk tipleri şunlar
- bfifo, mq pfifo, pfifo
- cake
- codel
- fq codel
- none
- pcq
- ref
- sfq
Yaptığım testler ile gördüm ki sfq
ve codel
kafa kafaya gidiyor ve daha iyi bir sonuç veriyor. Yaptığım yapılandırmayı MikroTik Cihazlarda Bufferbloat Yönetimi makalemde bulabilirsiniz. İşlemimiz başarılı bir şekilde tamamladıysanız, yapmamız gereken DSLReport sitesi aracılığı ile testleri gerçekleştirmek.
Yukarıda ayarları yaptıktan sonraki networkümüzün durumu
Cihazımda Bunu Nasıl Uygularım?
Ev kullanıcısı için pek fazla seçenek yok kaliteli network ekipmanı gerekiyor en başta cihazın cipseti Broadcomm veya Qualcomm ise cihazınız OpenWRT tabanlı yazılımları destekliyor demektir listeye buradan ulaşabilirsiniz.
Bu tarz cihazlarda kullanacağınız kuyruk yönetim algoritması SQM(Smart Queue Management) olarak geçmektedir.
Asus cihazlar için Asuswrt-Merlin kullanacaksınız. Tp-Link kullananlar OpenWRT veya dd-wrt kurabilirler.
Elinizde başka cihaz bulunuyorsa https://dd-wrt.com/support/router-database/ web sitesinden sorgulayabilirsiniz.