GPON kullanıp ONT modem verilmişse size biraz çile çekersiniz neden mi? Örnek vermem gerekirse Turksat tarafından verilen ZTE ZXHN F6600 modem aslında son kullanıcı için iyi gibi gözükse de çok kısıtlı hal böyle olunca da internet direktörlüğünün aldığı kararlar cihazı boka çevirmiş. En temel özelliklerini yerine getiremez bir hal almış üzerindeki yazılım, zaten admin hesabı da değil Epuser adında aşırı kısıtlı bir kullanıcı.
En temelde Port yönlendirme işlevleri çalışmıyor, Anti-DDoS diye bir özellik var port taramaları vs için ZTE tarafından koyulmuş ancak buda çalışmıyor. Şimdi evinde CCTV yani güvenlik kamerası ve Self-Hosted uygulama barındıran benim gibi insanlar çile çekiyor ve evet internet direktörlüğüne bunu anlatamadım bir türlü uğraşmak istemiyor olabilirler emin değilim.
Neyse uzun lafın kısası kaliteli ve gerçek anlamda bir Router’a geçmek isteyenler gelin buraya, bir önceki Turksat Kablonet ZTE ZXHN F6600 Modem Bridge Modu adlı makalede cihazı Bridge moduna almayı gösterdim.
Şimdi ise MikroTik’i nasıl devreye alacaksınız onu göstereceğim. Aşağıdaki dikkat edilmesi gerekenler, ISP bazlıdır. Cihaz özelinde herhangi özel bir ayar gerekmemektedir.
- ZTE modemin WAN adresinde yer alan MAC adresini ve hostname bilgisini MikroTik üzerinde kullanmayın. Mac clone gibi işlemler yapmayın, yaparsanız cihazınızda yüksek hızları asla göremezsiniz.
- MTU değeri ethernet özelinde 1592’yi geçemez. PPPoE özelinde ise 1500 geçemez.
- PPPoE servis name bilgisi girilmemelidir.
- VLAN yapılandırılmamalıdır. (Turksat VLAN kullanmıyor.)
Cihaza ilk giriş yaptığınızda web arayüz olabilir bu veya winbox hiç fark etmez, admin kullanıcısı ile giriş yapabilirsiniz. Quick Set sekmesine geçin, burayı aşağıdaki gibi doldurun ve kayıt edin.
Mavi olarak gözükenler size yardımcı olsun, değiştirdiğimiz ve girdiğimiz bilgiler bu şekilde. Siz Local Networkünüzde istediğiniz 192’li ip aralığını kullanabilirsiniz. PPPoE tarafında oturum açması ilk seferlik uzun sürebilir sonrasında ise normal bir şekilde devam eder.
MikroTik üzerinde bilmiyorsanız ayrı bir yapılandırma yapmayın, ön tanımlı ayarlar ile birlikte cihazdan 1Gbit hızları sorunsuz alabilirsiniz. Daha yüksek hızlar için ise CPU tarafında bir kaç ayar yapmanız gerekebilir.
Paylaşımınız için teşekkür ederim, elinize sağlık. ZTE ZXHN F6600 kullanmaya devam ediyor musunuz? yoksa harici rf cihazından gelen ethernet kabloyu direk mikrotike/routerımıza bağlayasak pppoe üzerinden internete bağlanabilir mi? Sağlıklı günler dilerim
Harici RF cihazında ethernet girişi bulunmuyor, o sebeple ZTE ZXHN F6600 ONT Modemi kullanmak zorunda kalıyoruz. sadece ONT yok keşke olsa.
Mertcan bey Türkiye mikrotik topluluğuna deneyimlerinizi aktardığınız için teşekkürler. Bu şekilde GBIT internet bağlantısı alabiliyor musunuz? Merak ettiğim TT fiber ürününde modemi bridge moda alsamda, aradan çıkarıp direk GPON ile konuştursam da asla direk modemden aldığım hızları alamıyorum. Araştırmalarıma göre mikrotik’in pppoe capsule yeteneği gbit hızlara ulaşamıyor. Böyle bir deneyiminiz oldu mu?
Merhaba
Evet 1ge bağlantıyı sonuna kadar kullanabiliyorum, her hangi bir hız sorunu veya loss sorunu yaşanmıyor. Yanlış araştırmışsınız mikrotikte böyle bir problem yok bazı cihazlarda işlemci kaynaklı yüksek hıza çıkamama durumları var sadece oda cihazın bulunduğu segmente göre normal bir durum. Biraz işlemcisi iyi olan bir model seçerseniz sorunsuz kullanabilirsiniz.