Birçok kişi bilgisayarların basit bir iki parçadan oluştuğunu düşünmektedir ancak bilgisayarların çalışabilmesi için sayamayacağınız kadar çok parça vardır. Bunlardan en önemlilerinden iki tanesi CPU ve Ram’dir. CPU , bilgisayarımızın işlemcisi, Ram ise bilgisayarımızın geçici belleğidir.
Günümüzdeki Ramler entegre olarak üretilmektedirler. Üretilen bu Ramlerde bağlantı sağlayan çeşitli uçlar bulunmaktadır ve bu uçlarda byte olarak tasarlanan gözeneklerden meydana gelmektedir. Genellikle bu gözeneklerin her birisinde 8 tane bit bulunabilmektedir ancak bunun 8 olması zorunlu değildir. Bu sayı bazı Ramlerde farklılık gösterebilir. Ramlerin hesaplaşması yapılırken de gözenek sayısı ve Ram kapasitesi çarpılır. Mesela, 1024 hafızaya sahip bir Ram’e sahipsiniz ve Ram’in gözeneklerinde 8 adet bit bulunmakta. Bu durumda Ram’iniz 1024×8 tarzında ifade edilir.
Ram’in en önemli görevlerinden bir tanesi sizin bilgisayarınızda yaptığınız anlık işleri kaydetmesidir. Yani siz bilgisayarınızda bir program üzerinde çalışırken ya da internete girerken veriler har diske kaydedilmez. Yaptığınız işlemler bilgisayarınızın Ramine kaydedilir ve daha sonrasında bu veriler hard diske yazılır. İşte bu yüzden Raminiz ne kadar büyük hafızaya sahip olursa bilgisayarınızın performansı da o kadar fazla olacaktır.
CPU ve Ram arasındaki ilişki bilgisayarlar için çok önemlidir. Çünkü sizin bilgisayarınızın hızını etkileyen en önemli nokta bu ikisi arasındaki veri aktarım hızıdır. Bir bilgisayarın CPU adres uçları ve data uçları Ram’in adres ve data uçları ile bağlıdır. Yine aynı şekilde CPU ve Ram’in kontrol uçları da birbirine bağlıdır. CPU’nun maksimumu bir fiziksel Ram kapasitesi bulunmaktadır. Bu fiziksel kapasitede CPU’nun adres uçları sayısı ile doğrudan bağlantılıdır. Genel olarak 2,80 ve 8080 işlemcilerinde 16 tane adres ucu bulunmaktadır. Böyle bir özelliğe sahip olan işlemci 64 kb bellek kullanabilmektedir.
İntel 286 işlemcisinde ise 24 tane adres ucu bulunmakta bunun yanı sıra 386 ve 486 işlemcilerinde ise 32 tane adres ucu bulunmaktadır. Bir CPU’nun Ram’den bilgi alabilme hızı bu uçların sayısı ile doğru orantılıdır. Yani uçların sayısı ne kadar fazla olursa bu durumda CPU’nun Ram’den tek seferde çekeceği verinin ve bilginin sayısı da o kadar fazla olacaktır. Bu da doğrudan bilgisayarınızın hızını artıracaktır.
CPU içerisinde elektronik devreler bulunmaktadır. Bu devrelerin Ram’den çektiği bilgilerin geçici olarak saklandığı yerler olan cou’nun içerisinde bulunan küçük bellek kısımlarına register denilmektedir. Bu mikro işlemcilerin kaç bitlik olduğuna ise bu resigter uzunluklarına bakılarak karar verilmektedir. Örneğin, 80386 işlemci türü 32 bitlik bir işlemcidir.
Çünkü bu işlemci türünde 32 bitllik registerlar bulunmaktadır. Kısacası bir mikro işlemcinin bir hamlede ne kadar kapasiteye sahip bilgi üzerinde işlem yapabileceğini bu registerlar belirlemektedir. Mikro işlemcinin registerları ne kadar fazla olursa tek hamlede o kadar fazla bilgi işleme alınır ve bu da bilgisayarınızın hızını doğrudan etkiler. Bu yüzdende CPU ve Ram ilişkisi son derece önemlidir.
Kendinize bir bilgisayar alacağınız da hangi hafıza kapasitesine sahip olan bir bilgisayarı alacağınıza karar veremiyorsanız bu durumda ilk olarak bilgisayarınızda hangi programları kullanacağınızı belirlemelisiniz. Daha sonrasında ise bu programların hafızalarını hesaplamalı ve alacağınız bilgisayarın Ram’ini buna göre belirlemelisiniz.
Ram hafızası programların hafızasından daha yüksek olursa bu sizin için daha iyi bir performans sağlayacaktır. Çünkü tek seferde CPU’dan aktarılan bilgi ve işlenen bilgi daha fazla olacaktır. Bu da bilgisayarınızın performansının artmasını sağlayacaktır. Bu da CPU ve Ram ilişkisi bilgisayarlar için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.