Veri Yedekleme Türlerine Genel Bakış

Bugün hayati önemi olan bir konudan bahsedeceğiz. Zaman ve çaba harcadığınız her ne varsa bir çırpıda elinizden uçup gitmemeli, giderse bu da paraya veya en azından üzülmenize yol açabilir; Bazen yeniden oluşturulamaz ve geri getirilemez, Bir yatırım yaparsınız bunu korumalı ve kaybetmemek için adımlar atmalısınız. Elinizi korkak alıştırmayın. Evinizde dahi olsa gereken adımları atmayı unutmayın.

Level 0 Backup Nedir?

Level 0, belirtilen depolama alanları içinde veri içeren tüm alanlar yedeklenir. Yedeklemeyi yaptığınız andaki duruma geri yüklemek için tüm veriyi tekrar yazmanız gerekir. Level 0 yedeklemeleri oldukça fazla zaman alıcı olabilir çünkü diske tekrar tüm verinin yazılması gerekir. Tam yedek alma olarak halk arasında sıkça duyulur.

Pin

Synthetic Backup Nedir?

Tam yedekleme oluşturmak için alternatif yöntem olarak da geçer, Verileri doğrudan diskten okumak ve yedeklemek yerine, önceki tam yedeklemeden  ve alınan periyodik yedeklemelerden verileri sisteme işler. Kullanılan bant genişliğini büyük oranda düşürmektedir.

Pin

Differential Backup Nedir?

Son tam yedek veya normal alınan incremental yedeklemeden, yani son tam yedeklemeden bu yana oluşan farklılıklar ile yapılan bütün değişikliklerin birikimli bir yedeğinin alınmasıdır. Bunun avantajı, yalnızca tam bir yedeklemenin ve bu yedekten beri yapılan bütün değişikliklerin hızlı bir şekilde geri yüklenmesini sağlamasıdır.

Pin

Differential backup son tam yedeklemeden itibaren değişen dosyaları yedekler, incremental backup son yedekten sonrasını yedekler.

Incremental Backup Nedir?

Tam yedek Level 0 ve farklı düzeylerdeki yedek düzeyler 1, 2, 3, vb. Olabilir. Her bir yedek düzeyinde, önceki yedekleme den beri aynı veya bir önceki yedekten beri değişen her şeyi yedeklersiniz. Bunu yapmanın amacı, aslına bakarsanız zamandan ve birazda olsa paradan tasarruf edecek olunmasıdır. Bütün her şeyin yedeğini alıp tekrar ve tekrar üzerine yazıp geçebilirsiniz. Bu daha fazla bant genişliği ile tabii ki gerçekleştirilebilir, ancak bu yapılanları her gün yapıyorsak peki o zaman ne olacak? Tasarruf tam tersine dönecek

Pin

Örneğin, yedekleme için bir kaç tape satın alalım bunların hepsini kullanacağımızı varsayalım, aylık yedeklemeler için Level 1 ve 2’yi kullanabiliriz (her ay ilk cuma mesela), haftalık yedeklemeler için 3’ten 6’ya kadar (diğer Cumalar; bir ay içinde beş Cuma olabilir bu işlem için 4 tane daha tape gerekli) ve günlük yedeklemeler için 7’den 10’a kadar(Pazartesi’den Perşembeye olabilir).

Toplamda 10 adet tape’den elimizde sadece dört tane daha tape kaldı, yedekleme geçmişini iki haftadan (tüm günlük tapeler kullanıldıktan sonra) daha fazla sürdürebiliyor olacağız, Bizim için gerçekten yeterli bir süre, Bu iki ay boyunca her dosyanın bir sürümünü tapeler de saklayacağız.

Yedekleme seviyeleri dosya sistemi geri yükleme süresini en aza indirmek için de kullanılabilir. Çok sayıda yedeklemeniz varsa, tüm dosya sistemini yeniden kurmanız gerekiyorsa aldığınız yedeklerin hepsini geri yüklemeniz gerekecektir. Bunun yerine, normalden farklı bir yapı kullanabilir ve geri yükleme işlemi için yedeklerinizin sayısını azaltabilirsiniz.

Bu yedeklemelerin en büyük avantajlarından bir tanesi de yedek sayısının az olmasıdır. Böylelikle yedekleme süresi kısalmış olur. En büyük dezavantajı ise tüm yedeklerin yüklenmesinin zorunlu olmasıdır bize vakit kaybettirir.

Multi-level incremental backup Nedir?

Daha gelişmiş bir incremental yedekleme olarak kabul edilir, birden fazla yedekleme seviyelerini içerisinde barındırmaktadır. Tam yedek Level 0’dır. N yedek en son seviye n-1 yedekleme den bu yana değişen her şeyi yedekler.

Pin

Örneğin, bir Pazar günü level 0 yedeklemenin alındığını varsayalım. Pazartesi günü alınan level 1 bir yedekleme yalnızca pazar gününden sonra yapılan değişiklikleri içerir. Salı günü alınan level 2 bir yedekleme, yalnızca Pazartesi’den beri yapılan değişiklikleri içerir. Çarşamba günü alınan level 3 bir yedekleme yalnızca Salı gününden itibaren yapılan değişiklikleri içerir. Perşembe günü level 2 bir yedek alındığında, pazartesi gününden beri yapılan tüm değişiklikleri içerir. Grafiğe dökersek şu şekilde olması gerekir.

Tape Level Yedekleme Geri yükleme
1 0 1
2 3 1 1, 2
3 2 2 1,3
4 5 1 1, 2, 4
5 4 2 1, 2, 5
6 7 1 1, 2, 5, 6
7 6 2 1, 2, 5, 7
8 9 1 1, 2, 5, 7, 8
9 8 2 1, 2, 5, 7, 9
10 9 1 1, 2, 5, 7, 9, 10
11 9 1 1, 2, 5, 7, 9, 10, 11
9 1 1, 2, 5, 7, 9, 10, 11

Bu şekilde yapacağımız bir yedekleme düzeni ileri ki zamanlarda ihtiyaç duyulan zahmeti azaltacaktır.

Reverse incremental Backup Nedir?

Bu yöntemde, ilk tam yedeklemeden sonra, değişiklikleri bir önceki tam yedeklemeye uygular, her defasında yeni bir tam yedekleme(Synthetic) oluşturur ve önceki sürümlere dönme yeteneğini de bu sayede korur. Bu tür yedeklemenin avantajı daha verimli bir kurtarma işlemidir, çünkü verinin en yeni sürümü ve Synthetic olan sürümü kullanılır. Bu süre boyunca herhangi bir artımın(incremental) uygulanması gerekmemektedir.

Pin

Block-level incremental Backup Nedir?

Bu yöntem sadece değiştirilen dosya içindeki blokları yedekler. Tüm dosya ve klasörleri yedeklemek yerine sadece değişen blockları kayıt ettiği için hızlıdır. Tercih edilen yöntemler arasındadır.

Pin

Byte level incremental Backup Nedir?

Bu yedekleme teknolojisi “Block-level incremental” yedekleme yöntemine benzer, dosya sistemindeki değişen her bir bayt izlemeye alınır ve yapılan değişiklikleri incremental bir şekilde yedekler.

Boyut sıkıntısı çekildiği durumlarda mümkün olan düşük boyutlu yedeklemeyi sağlar.

Forever Forward Incremental Backup Nedir?

ilk çalıştırıldı an bir tam yedekleme dosyası oluşturur ve daha sonra sadece incremental yedeklemeler oluşturulur. Bu yöntem, diskte yalnızca tek bir tam yedekleme olduğunda ve yedeklemeye ulaşıldığında birleştirme işleminin başlatılması ile gerçekleşir, yedek alanının verimli bir şekilde kullanılmasına izin verir. En eski incremental yedeklemeyi okur ve içeriğini tam dosya içinde yazar ve birleştirilen yedek önceden olduğu zaman çizelgesinde ilerlemeye devam eder.

Pin

Deduplication Backup Nedir?

Bu teknik, depolama kullanımını geliştirmek için kullanılır ve gönderilmesi gereken bayt sayısını azaltmak için ağ veri aktarımlarına da uygulanabilir. deduplication işleminde, benzersiz veri parçaları, bir analiz süreci(sıkıştırma algoritmaları vb) sırasında tanımlanır ve saklanır. Analiz devam ettikçe, diğer parçalar saklanan kopya ile karşılaştırılır ve bir eşleşme olduğunda, yedek parçalar saklanan parçalara işaret eden küçük bir referans ile değiştirilir. Aynı bayt modelinin yüzlerce hatta binlerce kez olduğu düşünüldüğünde, depolanması veya aktarılması gereken verilerin miktarı büyük ölçüde azalır. Kısaca yedeklemeler sıkıştırılma işlemlerinden geçer ve değişen parçalar kayıt edilir.

Pin

Sistem Uzmanı, Linux Hacısı, El-Kernel

Yorum yapın