Sizlere bugün sıkça karşılaştığınız bazı terimleri tanıtacağım, kafanızda soru işareti kalmasın istiyorum. Özellikle IPTV izleyen arkadaşların aşina olduğu bu terimlere zamanla sizlerde alışacaksınız. Yeni başlayan arkadaşlar içinde rehber olacaktır.
IPTV Nedir?
BluTV, Netflix ve benzer platformlar geleneksel televizyon anlayışına bambaşka bir boyut kazandırdı. Belgesel, sinema ve spor başta olmak üzere dünya çapında bilinen ancak ülkemizden izlenmeyen içerikleri ücret karşılığında ayağımıza getirdi. Buna rağmen özel platformların ücretleri ciddi bir artış göstermeye başladı. Bunun yanında bir de kullanıcıları uzunca bir süre bağlayan sözleşmeler yapmaya başladılar, insanların uzaklaşmasına neden oldular.
IPTV oluşumunun en önemli nedeni bahsettiğim bu ve buna benzer problemler ile birlikte artan bant genişliği ve internet hızının son dönemlerde artmaya başlamasıdır. Bu durum IPTV teknolojilerinin yavaş yavaş ortaya çıkmasını sağladı. Çünkü adından da anlaşılacağı üzere IPTV, tamamen internet üzerinden hizmet sağlayan bir hizmettir.
VOD Nedir?
VOD: Video on Demand’in kısaltılmış halidir. Türkçeye “talep üzerine görüntü” ve/veya” seç izle” olarak çevirebiliriz. Kısaca, kullanıcıların bir sunucu üzerinde depolanmış filmleri, dizileri veya görüntüleri direkt olarak izlemesine olanak sağlayan sistemdir. Durdur-izle, geri al-izle gibi işlevsel özelliklerin tümünü desteklemektedir.
Bu sayede kullanıcı, izlemek istediği içeriği beklemek zorunda kalmadan, direkt olarak özgür bir şekilde seçebilmektedir. Sistem için trafik kapasitelerinin yüksek olması gerekmektedir. 1 Gbit bağlantı aracılığı ile 300 kişi yayın izleyebilir.
Genel Kavramlar Nelerdir?
Xstream Codes: IPTV yayınlarının yapılmasına imkân sağlayan sisteme verilen isimdir. Kaynak yayınlar bu sistem üzerinden kullanıcılara dağıtılır ve televizyon hizmeti sağlanır.
URL/Link: Sağlayıcınızın size vermiş olduğu izleme bağlantısı genel olarak Xstream Codes kullanıldığı için aşağıdaki gibi bir yapıya sahip olur.
http://hostname:port/get.php?username=kullanici-adiniz&password=parolaniz&type=m3u_plus&output=mpegts
PlaintextMAC: Yayınları izlemek istediğiniz fiziksel cihazınızın kimlik bilgisi, bu genelde her Ethernet kartı ve/veya Wifi kartı için sabittir ve değiştirilemez.
Bitrate: Videonun kalitesini etkileyen birim zaman başına iletilen veya işlenen bit sayısını belirtir. Videolarda genel olarak kaliteye etki eder. Aynı oranda kullandığı bant genişliği artar.
FPS: Videonun akış hızını belirler, daha akıcı bir görüntü elde etmek için 50 veya 60 FPS yayınlar seçilebilir. En düşük akış hızı olarak 24 verilebilir. IPTV yayınlarında minimum 25 FPS görürsünüz.
IPTV İzlemek için hangi programlar kullanılabilir?
Çok fazla çeşitlilik olmakla birlikte genel olarak M3U8 oynatabilen cihazlar ve oynatıcılar tercih edilebilir. Dipnot: Bilgi verme ve eğitim amaçlıdır, IPTV kullanımından doğacak sonuçlardan sorumlu değilim.