Pazartesi, Ekim 7, 2024

Tek İP Adresine Birden Çok SSL Kurulumu

yüksek çözünürlüklü nginx logosu

Herhangi bir web sitesinde SSL aktif etmek için özel bir ip adresi gerekiyor.Hem sunucu sahipleri hemse hosting firmalar özel ip tahsisi konusunda sıkıntılıdırlar. Bu noktada devreye SNI(Server Name Indication) devreye giriyor.

SSL ile şifrelenmiş veri kullanıcının tarayıcısında açılıyor. Aradaki bağlantı tamamen şifreli olduğu için iletişim sırasında header yerine ip adresine bakılması gerekiyor bu yüzdende SSL kullanımında özel ip gerekiyordu SNI desteği aslına bakarsanız bu zorunluluğu ortadan kaldırdı.

Özel İP zorunluluğu olmadan tek ip üzerinde birden çok site barındırabilir ve daha sonra bu sitelere SSL kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bilmenizde yarar var SNI özelliğini eski tarayıcılar desteklemiyor.

Ayrıca SNI kullanılan tarayıcı dışında TLS desteklemeyen mail server yapılarında sıkıntılara yol açabileceğinden dikkatli olunuz.

Peki bu SNI kurulumu nasıl gerçekleşir?

İlk olarak yapmanız gereken şey sisteminize nginx kurmak herhangi extra bir pakete gerek yok sade bir şekilde kurulumu yapabilirsiniz.

sudo apt-get install nginx

kurulum tamamlandıktan sonra Nginx sürümünüzün SNI destekleyip desteklemediğini sürüm bilgisi öğrenmek için verdiğiniz komut ile rahatlıkla görebilirsiniz.

snidesteginginx

Gördüğünüz gibi “TLS SNI supported enabled” yazısı ile karşılaştık yani nginx bu sürümünde SNI desteği aktif olarak geliyor. Şimdi biz bu desteği gördüğümüz için kurulum evresine geçebiliriz. Standart bir Nginx site nasıl kuruluyorsa o şekilde kurulum olacak tek farkı SSL sertifika komutlarına gereken sertifikaları gireceğiz ve aktif edeceğiz.

2 site için kurulumu göstereceğim daha fazla sitedede kullanabilirsiniz hiç fark etmiyor sadece SSL sertifikası ihtiyacınız olacaktır.

mertcangokgoz.com için

mkdir -p /etc/nginx/ssl/mertcangokgoz.com

mertcangokgoz.org için

mkdir -p /etc/nginx/ssl/mertcangokgoz.org

Şimdi 2 site içinde issue edilebilsin diye key ve bunun sonrasında csr oluşturmamız gerekecek.

cd /etc/nginx/ssl/mertcangokgoz.com

klasörü içerisine giriş yapıyoruz.Aşağıdaki komutlar ile SSL kurulumuna başlıyoruz.

openssl ecparam -out www_mertcangokgoz_com.pkey -name prime256v1 -genkey && openssl req -new -key www_mertcangokgoz_com.pkey -nodes -out www_mertcangokgoz_com.csr -subj "/C=TR/ST=TR/L=Ankara/O=Mertcan/OU=Mertcan/CN=www.mertcangokgoz.com"

.org uzantısı içinde aynı aşamayı yapacağız bunun için ise

cd /etc/nginx/ssl/mertcangokgoz.org

klasör içerisine giriş yaptık ve ssl için kurulum parametrelerini giriyoruz.

openssl ecparam -out www_mertcangokgoz_org.pkey -name prime256v1 -genkey && openssl req -new -key www_mertcangokgoz_org.pkey -nodes -out www_mertcangokgoz_org.csr -subj "/C=TR/ST=TR/L=Ankara/O=Mertcan/OU=Mertcan/CN=www.mertcangokgoz.org"

Şimdi gereken dosyalar ile anahtarınızı onaylayabileceğiniz bir firma buluyorsunuz SSLS sitesini bu iş için kullanabilirsiniz oldukça uygun fiyatlarda SSL sertifikaları bulunuyor. Oluşturduğunuz .key ve .csr olacak 2 şey adet bunlardan .csr olanını firmaya gönderiyorsunuz ve firma size 3 adet dosya gönderiyor yaklaşık onaylanması 1-5 dk sürebilir.

Gönderilen bu dosyalar içerisinden gereken işlemi yapalım, Size verilen ve domain adınızı içeren sonu .crt olan sertifika ile CA sertifikasını birleştiriyoruz.

cat siteadresi.com.crt CA.crt >> chainbundle.crt

Şimdi birleştirdiğimiz crt dosyasını domainin klasörüne atıyorsunuz ve şu şekilde ilk domaini tanımlıyorsunuz. Tanımlama yaptıktan sonra aynı klasör içerisinde .key uzantılı bir private keyiniz olacak bu keyin ismini de ssl_certificate_key satırına gireceğiz

    server {

    listen 443;

    ssl on;
    ssl_certificate /etc/nginx/ssl/chainbundle.crt;
    ssl_certificate_key /etc/nginx/ssl/siteadi.com.key;
    .
    .
    .
    .
    }

Bir sonraki domain içinde aynı aşamaları izliyorsunuz.

cat siteadresi.org.crt CA.crt >> chainbundle.crt

birleştirilmiş olan crt dosyasını tekrardan tanımlanacak domainin klasörüne atıyorsunuz ve şu şekilde ikinci domain’i tanımlıyorsunuz. Tanımlama yaptıktan sonra aynı klasör içerisinde .key uzantılı bir private keyiniz olacak bu keyin isminide ssl_certificate_key satırına gireceğiz ilk domain adresinde yaptığımız gibi

    server {

    listen 443;

    ssl on;
    ssl_certificate /etc/nginx/ssl/chainbundle.crt;
    ssl_certificate_key /etc/nginx/ssl/siteadi.org.key;
    .
    .
    .
    .
    }

işlemler bu şekilde tamamlanıyor.Şimdi yapacağınız şey nginx yeniden başlatmak

service nginx restart

Başarılı bir şekilde yeniden başlattığınızda aynı ip üzerinde iki farklı site içinde SSL kullanmış olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir