Sunucuda Rescue Mode Kullanımı

Geçtiğimiz günlerde sistemsel olarak bir sorun yaşadım bunun sonucundada sunucuya hiçbir şekilde bağlanamıyordum. Rescue Mode sağolsun çözüme kavuşmama yardımcı oldu KVM den ulaşabilirdim lakin şifreyi girmek oldukça zahmetli olduğu için böyle bir şey yapmak istemedim bende direk olarak kurtarma moduna geçirdim sistemi

bu işlem yaklaşık olarak 3 dakika sürdüğü için uptime da biraz kesinti oldu lakin cloudflare sağolsun kullanıcılarımıza hata sayfası göstermek yerine yansımızı gösterdik.Çıkan sorun ise şu şekildeydi

  1. Psad ayarlarından dolayı güvenlik duvarı hardcore moda geçmiş ve portların tamamını engellemişti
  2. Ayrıca kök kullanıcı şifresi otomatik olarak sıfırlanmış ve kendiliğinden değişmişti ki bu güvenlik gerekçesi ile otomatik sistem yapmış (yanlış ayarlama kurbanı olduk 🙁 kısacası)

Kullandığınız firmadan firmaya genellikle aşamalar değişse bile temelde tüm firmalar rescue mode de diski söküp başka bir sistemde mount etmeyi amaçlar ki bu özellikle sunucudan veri kurtarma yada hatayı çözmek için baya iyi bir özellik tabi güvenlik konusunda sıkıntı yaşatabilir lakin sorunları çözme konusunda üzerüne yoktur KVM den etkilidir.

Öncelikle mail adresinize yeni bir SSH şifresi göndermesi gerekiyor kullanılan firmaya göre bu hız değişebiliyor. Dedicated sunucuda kullansanız VPS de kullansanız rescue mode de illaki diskleri farklı bir sistemde mount edebiliyorsunuz.(Türkiyedeki çoğu firmada bu yok)

Aldığınız yeni şifre ile login olduktan sonra fark edeceğiniz gibi normal komutlar çalışıyor olacak tek sıkıntı diski eklemediğiniz için yapacaklarınızı yapamayacaksınız bunu çözmek için ise sisteme normal sunucunuzda kullandığınız diskin mount edilebilir olması

    fdisk -l

diyerek diskleri listeleyecektir zaten sistem farklı bi yerde bağlı gözüktüğü içinde tek bir tane disk göreceksiniz.bu diski komut aracılığı ile mount ediyoruz.

    mount /dev/xda1 /mnt

geçici mount klasörümüzü /mnt ile belirledik artık diskimiz mount edildiğine göre gerekenleri yapalım hızlıca chroot gibi güzel bir komutumuz var mount ettiğimiz alan içerisinde işlem yapmamızı sağlayacak

    chroot /mnt /bin/bash

root olarak bağlandığımıza göre ve diskde işlemleri yapabiliyor olduğumuzu gördüğümüze göre hemen ne yapacağımızı seçiyoruz.Ben Güvenlik duvarını yapılandırıp SSH şifresini değiştireceğim bu yüzden şu şekilde bir yol izliyorum.

    passwd şifre

SSH şifremi değiştirmiş oldum.Sıra geldi güvenlik duvarında ayarlama yapmaya ben sistem olarak ubuntu seçmiştim.Güvenlik duvarı olarakda iptables yanında ufw vardı.Bunuda kapatıp gereken işlemi yapayım dedim

    sudo ufw disable

iki işlemide yerine getirdiğime göre şimdi sistemden çıkmamız ve diski tekrar gerçek sunucuda mount etmemiz gerekiyor aşağıdaki işlemleri uygulayarak bunu yapabilirsiniz.Bazı firmalarda sistemi tekrar eski yerinde mount edebilmek için panel üzerinden reboot aşamasını yapmanız gerekiyor.Onun dışında aşağıdaki komutları vermenizde işinize yarayacaktır.

    exit

komutu ile chroot olunun dizinden kullanıcımızı çıkartıyoruz ve normal kurtarma sisteminin bir kullanıcısı oluyoruz.Bu aşamada mount ettiğimiz diski unmount etmemiz gerekiyor.

    umount /mnt

disk başarılı bir şekilde umount edildiğine göre artık bu sistemdende kurtulmamız gerekiyor panel üzerinden reboot atıp bu aşamayı geçebilirsiniz.Yada direk olarak aşağıdaki komutu vererekde yeniden başlatabilirsiniz böylelikle sistem eski yerinde boot edilecek ve sisteminiz sorunsuz bir şekilde açılacak daha sonra siz sisteme bağlanıp yaptığınız hataları düzeltebilir yada yedek alma işlemi yapabilirsiniz.

    reboot

Sistem Uzmanı, Linux Hacısı, El-Kernel

“Sunucuda Rescue Mode Kullanımı” üzerine 4 yorum

  1. merhaba
    benim sistem oldugu gibi gitti. simdi banada rescue mode sifre verildi ama putty ile giris yapıp dosyaları cekemiyorum. yada reboot yapamıyorum. sen ne ile girdin sisteme rescue mode icin

    Yanıtla
    • Firmanın sağlamış olduğu KVM üzerinden bağlantı sağlayarak yapmanız gerekiyor. Aksi durumda ssh ile bağlantı sizinde bahsettiğiniz gibi sağlanamıyor.

  2. sözde sunucu ip i değiştirecektim 🙂

    yaptığım işlemler

    nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0
    IPADDR=192.XXX.XX.XX
    GATEWAT=192.XX.XX.XX (kısımdaki ipleri değiştirdim)

    nano /etc/sysconfig/network
    GATEWAT=192.XX.XX.XX (kısımdaki ip değiştirdim)

    nano /var/cpanel/mainip
    192.XX.XX.XX (kısımdaki ip değiştirdim)

    vee sonuç 🙂

    sunucu erişim yok, ssh erişim gitti

    şimdi sunucuyu rescue modda açtm bunu buradan nasıl düzelte bilirim

    Yanıtla
    • Değişiklikleri rescue modda eski haline getirip, ip adreslerini tekrar kontrol edin. Hata olmadığından emin olun. Ardından SSH servisini kontrol edin.

Yorum yapın