Cuma, Aralık 6, 2024

SSH Kullanımı

SSH bilgisayarınızdan uzak sisteme güvenli bir şekilde bağlanmak için kullanılan bir uygulamadır. SSH ile komutlar verebilir, kontroller yapar ve dosya transferi yapabilirsiniz. Güvensiz tüm işlemlerinizi SSH üzerinden yaparak güvenli bir hale getirebilirsiniz.

Linux üzerinde SSH bağlantısını OpenSSH uygulaması ile sağlanmaktadır ve tüm linux dağıtımlarına ön tanımlı olarak gelmektedir. Sistemin hayati uygulamalarından bir tanesidir. Kurulu gelmeyen bir sistem olursa ki öyle bir lüx yok kendinizde SSH uygulamasını kurabilirsiniz.

Kullandığınız sürümü öğrenmek isterseniz

ssh -V

Ubuntu’da en son sürüm ise şu şekildedir

OpenSSH_7.2p2 Ubuntu-4ubuntu2.1, OpenSSL 1.0.2g-fips  1 Mar 2016

SSH bağlanmak için Linux dağıtımlarında her hangi bir uygulama kurulmasına gerek yoktur. Aşağıdaki komutun çalıştırılması ile çok kolay bir şekilde sistemler arası bağlantı sağlanabilir.

ssh root@sunucuip -p port numarası

Windows sistemlerde ise durum biraz daha farklıdır bağlantı sağlayabilmek için uygulama kurulması gerekmektedir bunun için ise putty uygulamasından faydalanılabilir.

puttygorsel1

Her iki sistemde de ilk defa bağlantı kurduğunuz anda bağlantı kurduğunuz karşı bağlantı tarafının RSA keyi bizim bilgisayarımızdaki ~/.ssh/known_hosts klasörüne kayıt edilir. Bir sonraki sefer bağlantı sağlanacak ise bu klasöre bakılır ve karşı sistemde bilgiler değişmediği sürece aynı uyarıyı sistem tekrar yapmaz.

mertcan@mertcan:~$ ssh [email protected]
The authenticity of host '193.46.10.100 (193.46.10.100)' can't be established.
ECDSA key fingerprint is SHA256:I7pDQA9cxozpJvhkvBV4PuVwvokDz+VDv7v8L21OahY.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no)?

Bunun dışında SSH için alias tanımlayabilirsiniz. Bu sayede bağlantılarınızı yönetebilirsiniz sizin açınızdan kolaylık olacaktır.

sudo nano /etc/ssh/ssh_config

İçerisini bağlanacağız sistemlere göre düzenleyebilirsiniz.

Host venus
    HostName 193.46.10.100
    Port 4560
    User mertcan
Host github.com
    IdentityFile ~/.ssh/id_rsa

Bunun gibi düzenleyip kayıt ettiğiniz taktirde artık bağlantınızı şu şekilde yapabileceksiniz

ssh venus

öptüm bye <3