Linux Sistemler için Sentora Kurulumu

Sentora indirmesi ve kullanması ücretsiz olan ve eski Zpanel geliştiricileri tarafından yazılan açık kaynak kodlu bir kontrol panelidir. Linux , UNIX ve BSD tabanlı tüm sistemler ile sıkıntısız çalıştığı söylenmektedir.

Sentora kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir kullanılması kolaydır. Kurulumu ilk kez yapıyorsanız biraz sıkıntılar çekebilirsiniz ancak bir kaç gün kurcaladıktan sonra sorunlarınız ortadan kalkacaktır.

Panel aşağıdaki uygulamalar ile tam uyumlu olarak çalışmaktadır ve bunlara göre hazırlanmıştır;

  • Apache HTTPd
  • PHP
  • ProFTPd
  • MySQL/MariaDB
  • Postfix
  • Dovecot

Özellikleri

  1. Sunucu üzerinden birden çok web sitesi barındırabilirsiniz böylelikle insanlara shared hosting hizmeti sunabilirsiniz.
  2. Tek bir web sitesi barındırabilme imkanı ile kendi sitenizi yönetebilirsiniz.
  3. Reseller özelliği sayesinde birden çok kişiye yetki verebilir ve sistem üzerinde birden çok web sitesi barındırabilirsiniz.

Gereklilikler

  • CentOS 6, CentOS 7, Ubuntu 12.04 veya  Ubuntu 14.04 işletim sistemlerinden herhangi bir tanesi
  • 20GB Boş disk alanı
  • Minimum 1 GB RAM
  • Ve haliyle bir internet bağlantısı

Sonunda kuruluma ulaşabildiniz aşağıdaki komutlar ile yukarıda belirttiğimiz sistemlerden herhangi bir tanesine kurabilirsiniz.Ben kurulum için Ubuntu 15.04 kullanacağım.Kurulumları yaparken dikkat etmeniz gereken şey kesinlikle root kullanıcısı izinleriniz olmasıdır bunu sağlamak için ise "sudo su" yada "sudo -s" komutunu kullanabilirsiniz.

cd /root/
wget http://sentora.org/install
chmod +x install.sh
./install.sh

Komutunu’da verdikten sonra kurulum sihirbazı başlıyor ilk olarak sizden yaşadığınız bölgeyi yani region bilginizi istiyor Europe diyoruz.Buna bağlı olarak tarih ve saat ayarlaması yaptırabilir.

sentoragorsel1-e1436811886266Pin

Bu kısımda ise sentora panele ulaşmak için bir adet subdomain belirlememiz gerekiyor istediğiniz bir şey yapabilirsiniz ben venus.mertcangokgoz.com kullanacağım onun altında ise sunucunuzun ip sini yazmanız gerekiyor.

sentoragorsel2-e1436811898649Pin

İşlem tamamlandı sunucuya reset atılıp atılmasın mı diye soracak evet diyoruz devam ediyoruz ve panelimizin kurulumu tamamlanmış oluyor artık sunucunuz kendine geldikten sonra istediğiniz ayarlamaları yapabilmekte özgürsünüz.

sentoragorsel3-e1436811909655Pin

Kurmuş olduğumuz panelimizden bir görsel Zpaneli andıran bir görünüşü olsada Sentora Zpanelin devamı niteliğindedir ve hala gelişim aşamasındadır.

sentoragorsel4-e1436811925815Pin

Şifrelerinizi kayıt etmediysenizde üzülmeyin sentora sizin için bunları sizin için bir text dosyasında tutuyor.Bunlara ulaşmak için ise /root/password.txt ye bakmanız yeterli olacaktır.

Sistem Uzmanı, Linux Hacısı, El-Kernel

Yorum yapın