En iyi 5 Linux Sistem İzleme Uygulamaları

Herhangi bir linux sunucunuz var sağlıklı güzel bir şekilde çalışıyor ama siz sisteminizi kontrol etmek istiyorsunuz ve sağlığının bozulmasını istemiyorsunuz diyelim yada bir sunucu yöneticisisiniz ve sistemi izlemek istiyorsunuz bunlar için bilmeniz gereken bazı araç ve gereçler bulunmakta sunucu yöneticisi genel olarak Network,Disk Okuma ve yazma,CPU,RAM gibi kaynakları izlemek zorundadır.Bizde bu örnekleri göstermek için Ubuntu kullanıyor olacağız.Ayrıca bu makalede geçerli olan uygulamalar popüler olan uygulamalardır.

Htop

Cpu ve Ram değerlerini anlık olarak izlemenize imkan verir top komutuna göre daha görsel ve detaylıdır.

sudo apt-get install htop

htopgorsel1Pin

İostat

Sunucuya dair CPU ve ağ tabanlı istatistikleri izlemenize imkan sağlayan bir uygulamadır giriş ve çıkışları çok güzel bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

sudo apt-get install sysstat
  • tps – Saniyede iletilen
  • kB_read – Saniyede okunan kB
  • kB_wrtn – Saniyede yazılan kB

iostatgorselPin

Sunucuda bulunan işlemcinin istatistiklerini görmek için

iostat -c

Vmstat

Sanal bellek durumu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.Bu uygulamayı iostat kurulumu yaptıysanız onunla birlikte zaten geliyor kısacası sysstat paketi kurulu ise sisteminizde bu uygulamada sisteminizde olacaktır.

sudo apt-get install sysstat && vmstat

vmstatgorselPin

Sar

Bu uygulama System Activity Report(Sistem Faaliyet Raporu)sysstat paketi ile birlikte geliyor.Bu araç oldukça önemli zaman içerisinde oluşan belirli olayları tarihsel olarak kayda alır "/etc/cron.d/sysstat" içerisinde cron ile bilgiler oluşturulur.

cat /etc/cron.d/sysstat

sargorselPin

Tcpdump

Ağda yapılan tüm işlemleri izlemenize imkan tanıyan bir uygulamadır.Gelen ve giden paketleri tam zamanlı olarak analiz edebilirsiniz.Yapılan saldırıları tespit edebilir veya herhangi bir sorunu çözmek için kullanabilirsiniz.

sudo apt-get install tcpdump

tcpdumpgorselPin

Kullanmak için ise aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

tcpdump -i eth0

Detaylı olarak tcpdump hakkında bilgi almak için ise burada bulunan makalemizi okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir