Blog Yazmak İstiyorum Ama Nereden Nasıl Başlamalıyım?

Günümüzde blog sahibi olmak oldukça kolay internet üzerinde bu konu ile ilgili oldukça fazla ücretsiz içerik bulunuyor. Hatta işi biraz daha abartıp ücretsiz yazılımlar ile bu işi sunuyorlar tasarımınızı ve içeriğinizi bile bu şekilde belirleyebiliyorsunuz.

Bunların hepsini yaptığınızda ama direk olarak blog kurmuş olmadığınızı sizde biliyorsunuz. Asıl olay tüm bunları yaptıktan sonra başlıyor. Evet blogun konusunun ne olması gerektiği, ne şekilde bir yazım dili kullanılacağı, insanlara içeriğin ne şekilde sunulacağı gibi sorular kurcalamaya başlıyor kafanızı.

Gelin maddeler halinde bu duruma bir bakalım güzel bir blog açmanıza yardımcı olalım;


Photo by Arnel Hasanovic / Unsplash

1- Kimin adamısın?

Başlığa bakınca hemen korkma ve okumaya devam et kimin için yazacaksın hedef kitlen kim? Hedeflediğin kitle hangi iş ile uğraşıyor. Alışkanlıkları neler hangi yerlere gidiyor nerelerde geziyor ne yapıyor. Nelerden hoşlanıyor, nelerden nefret ediyor. Bunların pek çoğunu sektöre göre tahmin edebilirsiniz ama %100 doğru bileceksiniz diye bir kural yok olamazda zaten

Yazdığın ilk yazılar senin hedeflediğin kitlenin dışında bir kitle tarafından bile sevilebilir bilemezsin. Böyle bir durum olduğunda ben bu şekilde yazı yazmayı bırakayım demek olmaz hedef kitlene yönelmeli ve daha çok araştırma yapmalısın.

A large black rock in the middle of the bright blue sea
Photo by Jeremy Bishop / Unsplash

2- Alıntımı çalıntımı özgünmü?

Yazı yazarken yeni başladıysanız canınız sıkılabilir yada aklınıza bir şey gelmeyebilir telaş etmeyin. Ama gidip google araması yaparak aynı konuya benzer konulardan içerikleri direk almayın. İlk önce okuyun anlamaya çalışın aa burada bunu demek istiyormuş geçsin kafanızın içinden daha sonra zaten fikir sahibi olmaya başlayacak ve özgün içeriği kendiniz geliştireceksiniz.

En önemliside alıntı yaparken direk olarak odaklanmayın konuya alıntınızı yapın altına kendi yorumunuzu yaparak atıfda bulunun bu şekilde hem sizin içeriğiniz gelişecek hemde karşı tarafın içeriğine katkı sağlamış olacaksınız.

3- Üslubum nasıl olsun ki?

İnsanlara normal hayatta dışarıya çıktığınızda nasıl hitap ediyorsunuz? İlk önce bunu düşünmeniz gerekiyor. İnsanlara hiçbir şekilde kaba davranmayacağınızı bildiğim için üslubun samimi bir şekildemi yoksa daha resmi bir şekildemi olması gerektiği önemli bu durumda genelde kişiler ne samimi nede çok resmi bir üslubu sever yani içten olmanız gerekir.

Çok fazla samimilik durumu bozar bu işin ortasını bulmanız güzel olur yazılarınızı insanlar çekici bulmaya başlar.

Close-up of a tabby cat screwing up its eyes
Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

4- Ben değil biz

İçeriklerinizin geliştirilmesine izin verin her konuda yazabilirsiniz. Kendinizi ifade etme şekliniz aslında blog yazmaktır. Ama ben diyerek olmaz biz demeniz gerekiyor. İnsanlık yüzyıllarca başkalarının yaptıklarının üzerine bir takım yeni özellikler katarak gelmiştir. Yeni bir takım şeyler bulan kişiler bile eski yapılanlardan esinlenerek farklı düşünmüş ve insanlığı bir adım öteye götürmüştür. Bırakın insanlar içeriklerinizi alıp kendi fikirlerini katsın alıntılarda bulunsun ve atıf yapsın

5- Sistemin dayatmalarından kurtul

Kimsenin size karışmasına izin vermeyin böyle yazımı olur diye bir yorum bile alsanız o sizin içeriğinizdir. Sizin çocuğunuzdur, kendi fikirlerinizdir. İnsanların fikirlerine karışılamaz hatta yorum bile yapılamaz ama görüşlerde bulunulabilir. Size insanlar yorum yapacaklardır yazdığınız yazılar konusunda iyi yorumlar olduğu kadar kötü yorumlarda olacaktır. Önemsemeyin ama kendinize ders çıkartın ancak kendinizi bu şekilde geliştirebilirsiniz.


Photo by Redd Angelo / Unsplash

6- Platform seçimi

Yeni başladınız para vermek istemiyorsanız bunun için bir çok yer var. Sizden hiçbir şekilde para talep etmiyorlar reklam dahi yapmıyorlar. Orası sizin alanınız oluyor. Orada kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Bunlardan bir kaçını sizler için listelemek istiyorum;

  • wordpress.com
  • blogger.com
  • tumblr.com

Umarım kendinizi olabildiğince güzel bir şekilde ifade etmeye başlar ve dünyaya önemli fikir ve düşüncelerinizi katabilirsiniz. 🙂

Sistem Uzmanı, Linux Hacısı, El-Kernel

“Blog Yazmak İstiyorum Ama Nereden Nasıl Başlamalıyım?” üzerine 5 yorum

  1. Mertcan hocam blog yazma işine yeni başlayacaklar için güzel bir başlangıç yazısı olmuş, tebrikler.

    Bunların arasına ceotudent ve medium gibi yeni blog platformlarını eklemekte fayda var diye düşünüyorum. Farklı olsun diyenler deneyebilir. https://www.blogacmak.com/b… benim de bu konuda bir kaç fikrim var. Umarım okuyuculara faydalı olur. İyi bloglamalar 🙂

    Yanıtla
  2. Dostum gerçekten güzel özetlemişsin olayı. Ben de farklı bir açıdan baktım, en temelden bir bakış açısı ile ele aldım. ( ) Okumanı isterim.

    Yanıtla
  3. Çok güzel konulara değinmişsiniz. Faydalı bir yazı olmuş. Blog yazmak gerçekçek sabır ve özveri isteyen bir durum. Bu yola yeni çıkanlar umarım bu yazıya denk gelirler.

    Yanıtla

Yorum yapın